latinica  ћирилица
30/04/2024 |  17:45 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

У Српцу завршен пројекат "Српско-руска мобилна клиника" (ВИДЕО)

У Српцу је завршен пројекат "Српско-руска мобилна клиника" . Реализовала га је Руска хуманитарна мисија на Балкану у сарадњи са Амбасадом Руске Федерације у БиХ, општином и Домом здравља Србац.
У Српцу завршен пројекат "Српско-руска мобилна клиника" - Фото: РТРС
У Српцу завршен пројекат "Српско-руска мобилна клиника"Фото: РТРС

Током протеклих мјесец дана мобилни тим руских љекара прегледао је 210 пацијената. Асистенцију су имали од медицинског особља Дома здравља Србац.

- Доктор је био у суштини задовољан са обрадом пацијената од стране наших љекара и једино је нешто сугерисао ако се указала потреба за упућивање на даље лијечење, али није ништа било одступајуће што су наши доктори до сада постављали као дијагнозу и како су их упућивали даље - каже Лана Сувајац, медицинска сестра Дома здравља Србац.

Руски мобилни тим обишао је и 20 пацијената, углавном тешко покретних, у њиховим домаћинствима.

- За нас је било веома пријатно изненађење када смо се упознали са љекарима који раде у Дому здравља Србац и који су студирали и живјели у Русији тако да нам је сам рад био олакшан - рекао је Виктор Белински анестезиолог и реаниматолог.

Прегледи руског мобилног љекарског тима наставак је сарадње коју је Србац успоставио посредством Удружења руско-српског пријатељства.

- Имамо још низ пројеката који су у плану. Управо је у току припрема "Бесмртног пука" који ће се ове године одлуком републичких институција осим у Бањалуци одржати и у Српцу. Потом нам слиједи и "Седмица руског филма" као и једна врло значајна привредна манифестација - истакао је Бранко Савановић предсједник Друштва руско-српског пријатељства Србац.

Пројекат Руске хуманитрне мисије "Мобилна клиника" је почео 2018. године. Од тада је опрема допремљена у неколико градова у Републици Српској и Србији.

Руски експерти су са локалним љекарима провјеравали здравствено стање више од хиљаду људи и пружили неопходну медицинску помоћ.