latinica  ћирилица
30/04/2024 |  14:52 | Аутор: Index.hr

Најмоћније економије свијета ограничиле цијену руске нафте - то не функционише

Ограничавање цијена за лимит за руску нафту више не функционише, упозорила је група западних осигураника, који су истакли да је ограничење само подстакло више бродова да се придруже флоти која га покушава заобићи.
Гориво   (Фото:TANJUG/MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA CARINA) -
Гориво (Фото:TANJUG/MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA CARINA)

Како би ограничио приходе Москве за сукобе у Украјини, Г7 је одредио лимит за руску нафту од 60 долара по барелу, запријетивши превозницима и осигураницима санкцијама буду ли сервисирали скупље бареле.

Одредили су и ограничења за нафтне производе попут бензина и дизела, од 45 односно 100 долара по барелу, преноси портал Индекс.

Русија почела превозити нафту властитом флотом

 

Лимит није створио жељени циљ будући да је Русија почела превозити нафту властитом флотом и бродовима које Запад не контролише, упозорила је Међународна група клубова осигурања и обавезног осигурања у писаној изјави.

Изјава је предана као писани доказ данас на саслушању у британском парламенту. Група у писму наводи да обухваћа 12 осигураника у поморском превозу терета који покривају 87 посто тона на свјетским оцеанима.

- Намеће се закључак да постаје готово немогуће проводити у дјело одлуку о лимиту цијене нафте будући да све више бродова и повезаних услуга учествује у паралелној трговини - нагласила је група.

Процјењујемо да је око 800 танкера већ иступило из Међународне групе клубова, што је дирекнта посљедица увођења горње границе за цијену нафте, додају.