latinica  ћирилица
30/04/2024 |  12:19 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Мандић: Држава први пут одала почаст убијеним у Мурину

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић изјавио је да држава први пут послије 25 година одаје почаст убијеним у Мурину у НАТО бомбардовању.
Андрија Мандић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Андрија Мандић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

У Мурину је данас, на 25 година од у НАТО бомбардовања у којем је убијено шест особа, међу којима троје дјеце, одржан помен жртвама и академија на којој је Мандић истакао да је прошло пуно времена, али да невине жртве заслужују да та неправда буде исправљена.

- Желим да се њиховим породицама све некако на добро врати, а да се ова дјеца и ови честити људи и жене памте не само у овом крају него и у читавој Црној Гори, о чему свједочи увијек велико присуство људи и ово се не да и не може заборавити - закључио је Мандић.

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић апеловао је посланиви и Влада што хитније донесу закон како би се обештетиле породице муринских жртава.

-Да бар на тај мали начин одужимо и бар мало исправимо неправду, која је у нашој земљи постојала претходних 25 година - поручио је он.

Милатовић је поручио да је на Мурину дошао прво као човјек, а онда као предсједник Црне Горе.

- Да одам почаст сјенима ове недужно страдале дјеце и људи. Сјећање је наша обавеза и одговорност. Ако се не сјећамо, онда и не постојимо. Због тешке прошлости коју смо имали, сигуран сам да је једина исправна политика - политика мира и просперитета. Све што радим, радим у том циљу - казао је Милатовић.

У Храму Свете Петке јутрос је литургију служио митрополит црногорско-приморски Јоаникије, анакон тога одржана Академија на којој су се обратили предсједник Црне Горе Јаков Милатовић и предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић.

Црногорски премијер Милојко Спајић истакао је да Црна Гора никада неће заборавити своје трагично настрадале кћери и синове.

Он је на друштвеној мрежи "Икс" написао да је 30. април дан када се са посебним пијететом сјећају жртава муринске трагедије, међу којима и троје дјеце.

Породице, каже, никада неће зацијелити ране због губитка најдражих.

- Али ће послије 25 година ова Влада, у сарадњи са иницијатором послаником Милуном Зоговићем, наћи начин да породице жртава буду обештећене. Наша је обавеза да не правимо разлике међу жртвама и догађајима, већ да покажемо исти третман за све, јер је само то пут ка правој грађанској држави, у којој нико није запостављен - написао је Спајић.