latinica  ћирилица
30/04/2024 |  10:31 ⇒ 10:57 | Аутор: РТРС

Мајке Сребренице упутиле писмо: Хитно распоредите НАТО трупе на граници

Удружење "Мајке Сребренице" упутило је писмо бројним међународним организацијама укључујући НАТО, ЕУФОР, ПИК и ОХР гдје су се осврнули на дјеловање Србије поводом резолуције о Сребреници.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

У писму које су упутила удружења, истиче се како предсједник Србије Александар Вучић тврди да ће се свим силама супротставити резолуцији.

- С обзиром да предсједник Србије тврди да ће се Србија супротставити свим силама резолуцији о Сребреници, те како је поносан на резултате кампање против пријема КиМ у Савјет Европе и резолуције о Сребреници, наговјештајући како ће усвајање резолуције о Сребреници "отворити Пандорину кутију без преседана". Питамо се шта значи отварање "Пандорине кутије"? Отварање плана "Српског свијета" са оружјем добијеним од Русије и Кине? Значи ли то нови рат или наставак неостварених снова предсједника Србије из деведесетих - наводи се у писму.

Поручили су и како је свака пријетња миру озбиљно кршење Дејтонског мировног споразума.

- Сама најава предсједника Србије о "отварању" нечег је позив гарантима мира у БиХ да заштите мир. Позивамо све представнике међународне заједнице да најозбиљније схвате пријетње Александра Вучића и да хитно распореде НАТО снаге на граници БиХ и Србије - истиче се у писму.