latinica  ћирилица
13/05/2024 |  07:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Посјета кинеског предсједника Сија Србији историјска у сваком смислу

Потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је посјета предсједника Кине Си Ђинпинга Србији историјска посјета у сваком смислу, и да би то била историјска посјета и за много веће земље од Србије.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

- Ми смо послије 5. октобра имали једно сулудо понашање према Кини. Они су нама дали кредит за време санкција и ратова. И кад је пао Милошевић, Лабус, Ђинђић и остали су рекли, "нас не интересује да враћамо кредит Кини. То су они дали Милошевићу". Ви сте тиме отписали једну свјетску силу - рекао је Дачић у недјељу за ТВ Пинк.

Дачић је напоменуо да је Кина свјетска сила која има милијарду и по становника и право вета у Савјету безбједности Уједињених нација.

Он је нагласио да Си није случајно одабрао Србију и Мађарску током своје посјете Европи, јер Кина Србију доживљава као пријатељску земљу, а Београд гаји изузетно пријатељске односе са Пекингом.

Говорећи о негативним писањима западних медија због посјете кинеског предсједника Србији, Дачић је рекао да сматра да је потпуно несврсисходно причати о томе и да Србија не треба никоме да се због тога правда.

- Ја мислим да ми не треба да се уопште осврћемо на то. Ми треба да идемо даље. У економском смислу, а прије свега у политичком. Па наравно да ћемо да будемо пријатељи са онима који нас воле - оцијенио је Дачић.